Fotownętrza Blog

image

O czym pamiętać projektując kuchnię – 6 ważnych zagadnień


Kuchnia to obok łazienki najbardziej wymagające pomieszczenie pod względem projektowania. Połączenie dobrej funkcjonalności i estetyki nie jest sprawą prostą. W tym poście chciałabym zwrócić Waszą uwagę na kilka ważnych kwestii, które sprawią, że korzystanie z kuchni będzie wygodne i przyjemne. 

 
1. WYDZIELENIE STREF

Aby kuchnia była zaprojektowana ergonomicznie warto już na początku podzielić ją na kilka stref: 

  • zapasów, w której znajdzie się lodówka oraz szafki z produktami spożywczymi;
  • przechowywania naczyń, garnków, drobnego AGD;
  • mycia, w której będzie zlew oraz zmywarka;
  • przygotowywania pokarmów;
  • gotowania i pieczenia, w której ustawimy kuchenkę, piekarnik i ewentualnie mikrofalówkę;
  • spożywania posiłków czyli stół, barek lub wyspa w zależności od możliwości i preferencji;
 
2. TRÓJKĄT ROBOCZY

Zasada ta dotyczy rozmieszczenia najważniejszych sprzętów w kuchni czyli lodówki, zlewu i kuchenki. Warto tak rozplanować kuchnię, żeby znajdowały się one niedaleko siebie, a ich rozmieszczenie przypominało trójkąt. Zapewni to lepsze funkcjonowanie w kuchni, oszczędzi pokonywania większych odległości.

3. BLATY ROBOCZE

Im więcej blatu roboczego tym lepiej. Najdłuższy najlepiej zaprojektować między zlewozmywakiem a strefą gotowania. Jeżeli tylko jest możliwość powinnyśmy rozplanować blat po obu stronach kuchenki i zlewu. Warto zdecydować się np. na zlew jednokomorowy, aby mieć dłuższy blat, zwłaszcza jeśli korzystamy ze zmywarki. 

4. WAŻNE ODLEGŁOŚCI

Projektując kuchnię pamiętajmy o kilku ważnych wymiarach:

  • odległość pomiędzy dwoma równoległymi rzędami szafek powinna wynosić co najmniej 120cm, aby poruszanie się i korzystanie ze sprzętów było wygodne;
  • wysokość blatu roboczego to 85-95 cm w zależności od wzrostu osób korzystających z kuchni;
  • wysokość fartucha kuchennego czyli odległość między dolnymi a górnymi szafkami to 50-65 cm;
  • standardowa głębokość blatu kuchennego to 60 cm;
  • głębokość szafek górnych powinna wynosić 28-40 cm;
5. OŚWIETLENIE

Projektując kuchnię nie zapominajmy o odpowiednim oświetleniu. Szczególnie zwróćcie uwagę na odpowiednie doświetlenie blatu roboczego, płyty grzewczej i zlewu. Można zastosować oświetlenie podszafkowe, a jeśli jest możliwość można wykorzystać również kinkiety lub lampy wiszące.

6. GNIAZDKA ELEKTRYCZNE

Najlepiej umieścić je na wysokości 10-20 cm nad blatem roboczym. Warto zastanowić się jakie urządzenia podłączamy na stałe do prądu czyli np. czajnik, ekspres do kawy i do tego dodać jeszcze dodatkowe gniazdka używane od czasu do czasu do wpięcia np. miksera lub sokowirówki. 

Mam nadzieję, że te wskazówki będą dla Was pomocne. A może dodalibyście jeszcze coś, o czym warto pamiętać projektując kuchnię?